company logo

La multi ani, Romania! PDF Imprimare Email
Scris de Marius NISTOR   
Joi, 02 Decembrie 2010 12:29

Ziua de 1 Decembrie a fost sarbatorita de toti romanii, oriunde s-ar afla ei! Pentru sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei, sub genericul "La multi ani, Romania!", la Sala Teatrului din Dorohoi, elevii Grupului Scolar "Al.Vlahuta" Sendriceni, sub coordonarea prof. Macovei Loredana, prof. Gafitanu Corina si prof. Gradinaru Violeta, au evoluat intr-un spectacol artistic cu un splendid cadru organizatoric.

 

Primii care au urcat pe scena au fost elevii claselor V-VIII din cadrul Grupului Scolar "Al.Vlahuta" Sendriceni, care au delectat publicul cu cantece si versuri adecvate sarbatorii romanilor de pretutindeni.
Dar, fiindca de ziua lor, romanii merita si folclor, cei peste 300 de elevi, profesori, parinti si invitati au avut parte si de un amplu spectacol folcloric.

Maiestria si farmecul folclorului popular moldovenesc, exprimat prin muzica instrumentala, cantec, dans si frumusetea costumelor populare au fost transmise de catre elevii claselor IX-XII, respectand in felul acesta afirmatia lui Lucian Blaga: "Cand aud un cantec popular romanesc imi vine sa cred ca muzica e anume creata pentru romani si romanul pentru muzica. Semanati cantece si flori pentru ca ele ne fac viata mai frumoasa…".

Imbracati in frumoase costume populare, elevii au demonstrat ca moldovenii stiu sa-si pastreze traditiile, cantecul si jocul nealterate, altfel spus sunt mandri ca sunt romani.

Muzica populara instrumentala interpretata de elevii Bogdan Hapeci (trompeta) si Caslariu George (orga) a fost imbinata cu o suita de cantece populare interpretate de elevele: Larisa Avasilichioaie, Mirela Anuta, Anca Anuta, Chebac Ramona, iar Ansamblul de dansuri populare "Firicelul" a evoluat cu o suita de dansuri  dovedind ca sunt purtatori ai tezaurului folcloric romanesc.

Asa cum se cuvine la ceas de mare sarbatoare romaneasca, interpretarea melodiei "Noi suntem romani" de catre Larisa Avasilichioaie si toti cei prezenti in Sala Teatrului Dorohoi a demonstrat ca folclorul este cel mai sfant si curat lucru ce-l poate avea un roman in inima lui.

"Hai sa dam mana cu mana, cei cu inima romana, sarbatoarea sa uneasca toata suflarea romaneasca!", sloganul care i-a reunit pe toti cei prezenti in sala de spectacol intr-o hora imensa, a incheiat frumosul spectacol omagial dedicat celor 92 de ani de la Marea Unire de la Alba-Iulia si a Zilei Nationale a Romaniei.

"Elevii si cadrele didactice din cadrul Grupului Scolar "Al.Vlahuta" Sendriceni doresc romanilor ca ziua de 1 Decembrie sa-i adune laolalta si sa le dea puterea sa treaca peste problemele actuale, asa cum au mai facut-o de-a lungul istoriei. Fie ca 1 Decembrie sa aduca tuturor romanilor si celor ce simt si gandesc romaneste sanatate, fericire, speranta unui viitor mai bun si fiti mandri ca sunteti romani! La multi ani, Romania!",

 

prof. Macovei Loredana.

 

De la aceasta activitate puteti sa descarcati fotografii si 3 filme, prima parte, a doua parte si a treia parte. Informatia poate fi descarcata in decurs de 10 zile de la postare, pana pe data de 11.12.2010.

Ultima actualizare în Vineri, 03 Decembrie 2010 09:00 Vizualizat de : 3450 ori
 


Motorizat de Joomla!. Valid XHTML and CSS.